“Mocht ik mijn bedrijf 2 kilometer kunnen verplaatsen…”
Glasproducent Ayano uit Meer (Hoogstraten) groeit trager door grensligging
Erwin Meeuwesen (rechts), eigenaar van Ayano uit Meer in België, zit met de handen in het haar. Niet bij gebrek aan orders, maar door gebrek aan personeel om het bedrijf verder te doen groeien. En daar heeft de grensligging van zijn bedrijf veel mee te maken, weet hij uit ervaring.
Ayano is gelegen in de transportzone Meer-Hazeldonk, aan de Belgische zijde van de grens. Het bedrijf is actief in de glasdecoratie, met name van glazen en flessen drank (meer info op http://www.ayano.eu/who-we-are ). Het bedrijf heeft 40 medewerkers, maar is constant op zoek naar technisch gekwalificeerd personeel, zoals technische operatoren en verpakkers.
Loonkloof met Nederland
“We ondervinden inderdaad enorme problemen om gekwalificeerd personeel te vinden in de regio aan de Belgische kant van de grens. Door het lage werkloosheidscijfer in onze regio is het moeilijk om te groeien. We kunnen meteen een productielijn bijzetten, als we het personeel hadden om die te bemensen.”
Voor zijn wervingsacties werkt Erwin voornamelijk met Belgische interim- en selectiekantoren, die een eerste selectie voor hem maken. Hij deed dat vroeger zelf, maar het werd te tijdrovend. Met VDAB werkt hij momenteel niet, met Nederlandse interimkantoren maar zeer beperkt.
“Meermaals zijn er mensen vanuit Nederland bij ons komen solliciteren, maar ze gaan er financieel niet voldoende op vooruit en haken dan af. Het verschil in lonen tussen Nederland en Vlaanderen kan in onze sector oplopen tot 600 euro netto. Dat wordt wel deels gecompenseerd door de lagere kosten van bijvoorbeeld de Belgische ziekteverzekering, maar wie uit Nederland wil er netto zoveel inleveren? Zeker als je weet dat er als grensarbeider een heleboel paperassen bijkomen.”
Want dat, heeft Erwin al ondervonden, is een tweede belangrijke drempel om mensen uit Nederland te motiveren bij Ayano aan de slag te gaan. “Die grote rompslomp, wat betreft pensioenopbouw, aansluiting bij ziekenfonds, etc. belemmert mensen om de grens over te komen. Het duurt dikwijls lang vooraleer je een potentiële werknemer de nodige info over de concrete gevolgen van werken over de grens kan meegeven, waardoor hij soms al een andere job heeft gevonden. Andere keren komt de persoon simpelweg tot de conclusie dat het sop de kool niet waard is.”
Is de informatie dan niet gemakkelijk online te vinden? “We kunnen wel infowebsites meegeven, maar niemand van de sollicitanten of werknemers heeft de tijd en energie om alles woord na woord door te lezen. Het is hoe dan ook een extra drempel, want mensen komen in een systeem terecht dat ze niet kennen en worden daardoor onzeker. Daar zou vereenvoudiging in moeten komen, zodat mensen meteen weten waar ze aan toe zijn en een bewuste keuze voor de inhoud van de job kunnen maken.”
Er zijn echter nog andere factoren in het spel, aldus Erwin: “Ook de personenbelasting heeft grote verschillen tussen beide landen. Zo heb je als werknemer in Nederland recht op een kapitaal én renteaftrek op een hypotheek, en heb je in België enkel een renteaftrek. Alweer een extra drempel om inwoners van Nederland te werven.”
Concurrentieel nadeel door grensligging
Erwin is aangesloten bij de bedrijvenvereniging van de transportzone Meer-Hazeldonk. Deze vereniging organiseert regelmatig infosessies en netwerkmomenten waar hij van gedachten kan wisselen met ondernemers aan beide zijden van de grens over de gevolgen van hun gezamenlijke grensligging. Van de grote Belgische werkgeversorganisaties ondervindt hij weinig steun. “Ik vermoed dat werkgeversorganisaties als UNIZO en Voka weinig belang hechten aan de grensregio’s omdat het een uithoek van het land is en dat het in hun optiek slechts om een beperkte doelgroep van bedrijven gaat.”
Toch zijn er een aantal punten waar deze werkgeversorganisaties op nationaal niveau voor ijveren die sterk tot uiting komen in de grensregio, weet Erwin. “Zo is de Belgische vennootschapsbelasting een stuk hoger dan de Nederlandse. Dat bezorgt me een ernstig concurrentieel nadeel. Als ik opnieuw zou beginnen, zou ik het bedrijf mogelijk 2 kilometer verder over de Nederlandse grens plaatsen.”
Erwin lijkt niet alleen te staan in deze afweging. Recent worden er opvallend veel grote investeringen, vooral in de distributiesector, net aan de Nederlandse zijde van de grens gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe distributiecentra van Lidl en Primark in Roosendaal, de Herentalse Groep Heylen die op het bedrijventerrein Kampershoek 2.0 in Weert, net over de Nederlandse grens, een nieuw distributiecentrum van 187.000 vierkante meter bouwt, en webwinkel Bol.com, die recent zijn grootse distributiecentrum heeft geopend in het Nederlandse Waalwijk, opnieuw net over de grens met België. Al worden daar ook andere verschillen tussen beide landen, zoals de reglementering rond nachtarbeid en het verschil in loonkost voor werkgevers, genoemd als redenen om de Nederlandse zijde van de grens te prefereren voor dit soort investeringen.
GrensInfoPunten
Wat zouden de nieuw opgerichte GrensInfoPunten in de regio kunnen betekenen voor een bedrijf als Ayano? “Uiteindelijk mis ik gewoon inhoudelijke argumenten om Nederlandse medewerkers te overtuigen toch over de grens te komen”, zucht Erwin. “De GIP’s zijn geen wondermiddelen, maar ze zouden wel een aantal misverstanden uit de weg kunnen ruimen en zouden de stap over de grens kunnen ontzorgen, voor werkgever én werknemer”, besluit Erwin.
Interesse in een job bij Ayano? Check dan http://www.ayano.eu/careers voor meer info over de openstaande vacatures.