“Na 5 jaar opzoekwerk is alles stilaan op orde”
Werken in België vanuit Nederland heeft heel wat voordelen, maar het kost ook heel wat extra energie, weet recruiter Jasper van Beek.
Jasper van Beek (34) uit Breda werkt al zo’n vijf jaar voor Affin-IT, een gespecialiseerd rekruteringsbedrijf, gelegen in het noorden van de stad Antwerpen. “Vanuit onze kantoren in de Antwerpse haven zoek ik naar geschikte informatici die opdrachten bij banken kunnen uitvoeren. Ik heb ook een tijdje in Utrecht gewerkt, maar de route Breda-Utrecht is meestal één lange file. Als ik vanuit Breda naar Antwerpen rijd, zijn die files er vaak ook. Maar omdat ik niet over de Antwerpse Ring moet, is het nog draaglijk. En bovendien ben ik ’s avonds veel sneller thuis, tegen het verkeer in. Dat scheelt”, lacht Jasper.
Interessante extralegale voordelen
In sommige sectoren gaapt er een loonkloof tussen Vlaanderen en Nederland, wat het voor inwoners van Nederland minder evident maakt om de stap over de grens te wagen. “Maar in mijn sector zijn die verschillen niet bijzonder groot”, aldus Jasper. “In Vlaanderen kreeg ik bovendien veel sneller een bedrijfswagen en zijn er extralegale voordelen zoals een dertiende maand en maaltijdcheques, iets wat we in Nederland niet kennen. Als je dat gehele plaatje bekijkt, is de balans in evenwicht wat mij betreft.”
Omslachtige regelingen
Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn voor Nederlandse grensgangers in België. “Het heeft me toch een goeie vijf jaar gekost – en veel energie in de vorm van opzoekwerk, telefoontjes, brieven, … – vooraleer ik nu het gevoel heb dat ik alle papierwerk in orde heb”.
“Zo is er het grote nadeel, vind ik, dat de belastingaangiftes in Nederland drie jaar achterlopen, omdat dat voor grensarbeiders onder een andere dienst binnen de belastingen valt. Ik moet zowel in België als in Nederland een aangifte doen, maar dat is dermate ingewikkeld dat ik daar een boekhouder voor heb moeten inhuren”, zucht Jasper.
Ook het Belgische systeem van zorgverzekeringen ervaart hij als erg omslachtig. “In België moet je stickers plakken op ziektebriefjes en die vervolgens bij de mutualiteit binnen doen, een systeem dat we in Nederland niet kennen. Ik moet ook een Nederlandse doorverwijzing naar een specialist eerst door een Belgische arts laten goedkeuren,. Zo heeft het mij al uren rondbellen en uitzoeken gekost om een paar simpele kinebehandelingen te laten terugbetalen”, getuigt de Bredanaar.
Gebrekkige overheidscommunicatie
Ook bij de kinderbijslag loopt de grensganger tegen extra kosten aan. “Mijn kinderbijslagfonds heeft een officieel document van de Nederlandse overheid nodig, dat elk jaar opnieuw, zelfs als er niets wijzigt aan mijn gezinssituatie. Eigenlijk willen ze liefst een stempel van een Nederlands gemeentelijk orgaan op hun eigen formulieren hebben, maar de Nederlandse gemeenteoverheid stempelt geen buitenlandse formulieren af. Dat document aanvragen kost me dus elk jaar 10 euro”, zucht Jasper.
“Een verschil tussen België en Nederland is ook dat de vele overheidsdiensten in België onderling niet met elkaar lijken te communiceren. Op dat vlak heeft Nederland de zaakjes toch een pak beter voor elkaar”, meent hij.
GrensInfoPunten
Hoe heeft Jasper de voorbije jaren de nodige informatie over zijn situatie kunnen inwinnen? “Met het Bureau Belgische zaken in Breda heb ik goede ervaringen: ze zijn erg behulpzaam en hebben mij de nodige zaken helder uitgelegd. Desondanks heb ik toch veel zelf moeten uitzoeken, nu begin ik mijn zaken eindelijk op orde te krijgen.”
En helpt zijn werkgever hem daar dan niet bij? “Het ligt toch voornamelijk bij de grensarbeider zelf om die zaken op orde te brengen. De werkgever kan hier weinig in betekenen. Daarbij zou een goede informatievoorziening in de nieuw opgerichte GrensInfoPunten zeker kunnen helpen”, besluit hij.
Update maart 2018: na vijf jaar als grensarbeider in België kreeg Jasper begin 2018 een mooie aanbieding vlakbij huis. Hij is momenteel dus een ex-grensarbeider, maar zal op korte en lange termijn nog vaak geconfronteerd worden met zijn arbeidsverleden in België. Grensarbeider blijf je immers voor het leven.