Experts adviseren grensgangers op 29 oktober bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal

Werken, wonen en studeren zijn belangrijke onderwerpen waarover regelmatig grote knopen doorgehakt moeten worden Daarbij is ook een blik over de Duitse grens de moeite waard. Hier liggen interessante mogelijkheden voor werkzoekenden of studenten die een nieuwe uitdaging willen aangaan. Waar moet je in Duitsland echter rekening mee houden? Welke fiscale aspecten spelen een rol? Hoe zit het met de zorgverzekering? Dat zijn vragen die het GrensInfoPunt Rijn-Waal tijdens het eerstvolgende kosteloze en openbare spreekuur op dinsdag 29 oktober van 09.00 tot 12.30 uur in het Forum van de Euregio Rijn-Waal in Kleve beantwoordt.

Experts van het UWV, de Agentur für Arbeit, het Finanzamt, de Belastingdienst, de vakbonden, het Bureau voor Duitse Zaken, de Sociale Verzekeringsbank en het GrensInfoPunt geven informatie en advies over pensioenen, belastingen, kinderbijslag, sociale en zorgverzekeringen. Bezoekers van het spreekuur kunnen daarnaast ook met andere vragen over werken, wonen en studeren in het buurland terecht bij de experts. Bovendien geeft een cultureel trainster tips over cultuurverschillen in Duitsland.

Persoonlijk advies

Naast de maandelijkse spreekuren geeft het GrensInfoPunt Rijn-Waal op afspraak (+49-2821-793079) ook persoonlijk advies over de onderwerpen wonen, werken en studeren in Duitsland. De data van alle spreekuren in 2019 en 2020 zijn te vinden op www.grensinfopunt.eu/erw.

Jobrobot geeft tips

Potentiële grenspendelaars die op zoek zijn naar een baan in Duitsland, kunnen een kijkje nemen op www.euregio-jobroboter.de. De website biedt een overzicht van de belangrijkste Duitse vacaturebanken en beschikt over een handige vertaaltool voor beroepen. Bovendien is er algemene informatie te vinden over het zoeken naar een baan in Duitsland en over de Duitse werkcultuur.

Het GrensInfoPunt wordt gerealiseerd in het kader van het INTERREG V A project GrensInfoPunt Euregio Rijn-Waal en wordt mede mogelijk gemaakt door cofinanciering van het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland, de Nederlandse provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.