Gratis spreekuur voor grensgangers op 20 september 2022

Op zoek naar een baan, maar in Nederland nog geen succes gehad? Werp dan eens een blik over de grens – wie weet ligt die topbaan in Duitsland wel voor het oprapen. Maar waar moet je allemaal aan denken wanneer je bij de oosterburen werkt? Het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D) biedt uitkomst tijdens het maandelijkse openbare spreekuur op dinsdag 20 september 2022.

Waar moet de belasting betaald worden? Welke gevolgen heeft een baan in Duitsland voor de kinderbijslag? Wat te doen met de zorgverzekering, de sociale verzekeringen en de pensioenvoorziening? En hoe zit het met thuiswerken? Wie op zoek is naar antwoorden op deze vragen, is bij het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve aan het juiste adres. Elke maand wordt hier een gratis, openbaar toegankelijk spreekuur georganiseerd. Potentiële en huidige grenspendelaars kunnen hier terecht, maar ook mensen die al in het buurland hebben gewerkt en daarom bijvoorbeeld recht hebben op pensioen uit Duitsland. Nederlandse en Duitse experts van UWV, de Agentur für Arbeit Wesel, het Bureau voor Duitse Zaken (BDZ) van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de Belastingdienst, Finanzamt Kleve, Deutsche Rentenversicherung Rheinland, verschillende vakbonden en Krankenkasse Barmer zullen aanwezig zijn om advies te geven over alle voorkomende thema’s.

Gratis advies

Het eerstvolgende openbare spreekuur vindt plaats op 20 september, duurt van 09.00 tot 12.30 uur en vindt plaats in het Forum van de Euregio Rijn-Waal in Kleve (Emmericher Straße 24). Het advies is gratis; wel is aanmelden noodzakelijk. Belangstellenden kunnen in tijdvakken van een half uur met experts van de aanwezige instanties spreken. Zij dienen van tevoren aan te geven bij welke deskundigen zij advies willen inwinnen. Aanmelden kan telefonisch via +49 (0)2821 793079 of per e-mail via gip@euregio.org tot 19 september 2022.

Meerdere spreekuren

Het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal organiseert naast het maandelijkse openbare spreekuur ook twee andere spreekuren. Sinds kort vindt er elke dinsdag van 10.00 tot 12.30 uur een vakbondenspreekuur plaats. Hierbij zijn vakbonden uit zowel Duitsland als Nederland aanwezig. Zij ondersteunen werknemers op sociaal, economisch en cultureel gebied en bieden informatie over arbeidsmarkt- en sociaal beleid en over gezondheid en veiligheid op de werkvloer.

Ook wordt er elke eerste dinsdag van de maand van 9.00 tot 12.00 uur een digitaal spreekuur gehouden. Hierbij zijn UWV en de Bundesagentur für Arbeit aanwezig.

Voor beide spreekuren geldt dat er van tevoren via +49 (0)2821-793079 of gip@euregio.org een afspraak gemaakt dient te worden. Op de website https://grenzinfo.eu/erw/nl/spreekdagen/ zijn de data voor alle spreekuren in 2022 te vinden.

Persoonlijk advies op afspraak

Naast deze spreekuren kunnen geïnteresseerden ook altijd op afspraak terecht bij een adviseur van het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal voor een persoonlijk gesprek. Een afspraak maken is mogelijk via +49-2821-793079 of gip@euregio.org.