Gratis spreekuur voor grenspendelaars door GrensInfoPunt Rijn-Waal

In Duitsland wonen, werken of studeren heeft vele voordelen: de huizenprijzen zijn over het algemeen lager, werkende ouders hebben recht op meer kinderbijslag en studenten betalen geen collegegeld. Hoe mooi deze voordelen ook zijn, er zijn ook ingrijpendere zaken waar je als grenspendelaar rekening mee moet houden. Een goede voorbereiding is dan ook noodzakelijk. Het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve weet daarbij raad: iedere maand kunnen grenspendelaars tijdens spreekuren terecht voor persoonlijk advies. Het eerstvolgende spreekuur staat gepland op dinsdag 25 oktober.

Iedere laatste dinsdag van de maand opent het GrensInfoPunt de deuren van het Forum van de Euregio Rijn-Waal voor het grenspendelaarsspreekuur. Experts van verschillende organisaties komen bijeen om allerlei vragen op het gebied van grensoverschrijdend wonen, werken en studeren te beantwoorden. Hoe doe je in Duitsland belastingaangifte? Hoe wordt je pensioen geregeld als je in Duitsland gaat werken? Heb je een Duitse of een Nederlandse zorgverzekering nodig? Deskundigen van de Agentur für Arbeit, het Bureau Duitse Zaken (BDZ) van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de Belastingdienst, de Deutsche Rentenversicherung Rheinland, het Finanzamt Kleve, diverse vakbonden, de Barmer Krankenkasse en UWV staan klaar om deze en vele andere vragen te beantwoorden.

Aanmelden en meer informatie

Het eerstvolgende spreekuur vindt plaats op dinsdag 25 oktober, van 9:00 tot 12:30 uur, in het Forum van de Euregio Rijn-Waal (Emmericher Straße 24, 47533) in Kleve. Het spreekuur is gratis; aanmelden is noodzakelijk. Er wordt gewerkt met tijdvakken van een halfuur per expert; daarbij dienen geïnteresseerden vooraf aan te geven bij welke deskundigen zij advies willen inwinnen. Aanmelden kan telefonisch via +49 (0)2821 793079 of per e-mail via gip@euregio.org.

Overige spreekuren en persoonlijk advies

Op zoek naar specifieke informatie op arbeidsmarkt- of sociaal gebied? Iedere dinsdagochtend (m.u.v. 1 november) van 10:00 tot 12:30 uur vindt er bij de Euregio Rijn-Waal een vakbondenspreekuur plaats. Zowel Duitse als Nederlandse vakbondmedewerkers staan klaar voor advies op sociaal, economisch en cultureel gebied en bieden informatie over arbeidsmarkt- en sociaal beleid en over gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Verder vindt iedere eerste dinsdag van de maand een digitaal spreekuur met UWV en Agentur für Arbeit plaats. Het eerstvolgende digitale spreekuur staat gepland op 8 november van 9:00 tot 12:00 uur. Voor zowel het vakbondenspreekuur als het online spreekuur met UWV en Agentur für Arbeit is aanmelding vooraf verplicht. Beide spreekuren zijn gratis. Aanmelden kan via +49 (0)2821 793079 of via gip@euregio.org.

Liever persoonlijk advies? Het GrensInfoPunt biedt ook gratis persoonlijke adviesgesprekken, zowel telefonisch of online als op locatie. Ook voor een persoonlijk gesprek kan contact worden opgenomen via +49 (0)2821 793079 of via gip@euregio.org.