EURES-adviseur Carola Schroer en junior adviseur Antonia Cornelißen van het GrensInfoPunt Rijn-Waal.

Grenspendelaars: tijdig advies inwinnen van groot belang

Voor wie al een tijdje zonder succes in Nederland op zoek is naar een baan, bestaat er wellicht nog een andere optie: Duitsland. Een kijkje over de grens kan lonen – wie weet staat in Duitsland net die perfecte vacature open. Maar waar moet je op letten wanneer je in het buurland werkt? Het GrensInfoPunt Rijn-Waal organiseert regelmatig gratis online spreekuren waarin deze en vele andere vragen beantwoord worden. Verschillende partners bieden hierbij ondersteuning, zoals de Belastingdienst en UWV.

Waar moet op gelet worden wanneer je in Duitsland belasting over je inkomen betaalt? Welke gevolgen heeft een Duitse arbeidsovereenkomst voor de kinderbijslag? Hoe zit het met de zorgverzekering, de sociale verzekeringen en het pensioen? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de talloze vragen die aan de experts van het GrensInfoPunt Rijn-Waal worden voorgelegd. Het goede nieuws voor de vragenstellers: ze krijgen gegarandeerd antwoord op hun vragen.

Naast de telefonische adviesgesprekken (maandag t/m donderdag van 8.30 tot 16.30 uur) kunnen voormalige, huidige en toekomstige grenspendelaars gebruikmaken van de regelmatig plaatsvindende online spreekuren. Ook werkgevers kunnen hieraan deelnemen. Naast de al geplande spreekuren biedt het GrensInfoPunt Rijn-Waal vanaf oktober nu ook online spreekuren in samenwerking met de Belastingdienst en het Duitse Finanzamt aan. Deze zullen één keer per maand plaatsvinden. Het eerste belastingspreekuur is op dinsdag 12 oktober. Van 9.00 tot 12.30 uur kunnen grenspendelaars en werkgevers die personeel uit het buurland in dienst hebben of willen nemen in gesprek gaan met de experts. “Wanneer je van plan bent om in Duitsland te gaan wonen of werken, is een goede voorbereiding het halve werk”, zegt Carola Schroer, adviseur bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal. “Juist bij belastingkwesties is het van groot belang om je er tijdig in te verdiepen, zodat dure misverstanden kunnen worden voorkomen.”

De online spreekuren in samenwerking met de Belastingdienst en het Finanzamt vinden tevens op dinsdag 9 november en dinsdag 14 december plaats, steeds van 9.00 tot 12.30 uur. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken via +49 (0)2821 793079.

Online spreekuren in september

In september staan nog twee andere online spreekuren op de agenda: op dinsdag 21 september geven de adviseurs van het GrensInfoPunt Rijn-Waal samen met de deskundigen van UWV en de Duitse Agentur für Arbeit advies. Een week later, op dinsdag 28 september, sluit het BDZ, het Bureau voor Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank, bij het online spreekuur aan. Deze spreekuren duren van 9.00 tot 13.00 uur. Ook hiervoor moet vooraf een afspraak worden gemaakt.

De data van alle online spreekuren zijn terug te vinden op de website van het GrensInfoPunt Rijn-Waal: https://grenzinfo.eu/erw/nl/.