Succesvol telefonisch spreekuur Neue Rhein Zeitung bij GrensInfoPunt

Wonen in Nederland, werken in Duitsland. Waar moet je dan allemaal aan denken? Waar betaal ik belasting, hoe zit het met mijn zorgverzekering en waar bouw ik pensioen op? Op dinsdag 18 september konden lezers van de Duitse Neue Rhein Zeitung tussen 11.00 en 13.00 uur al hun vragen omtrent grensoverschrijdend werken stellen tijdens een telefonisch spreekuur bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal in Kleve.

Daar zaten Alfred Derks (GrensInfoPunt), Carola Schroer (GrensInfoPunt), Ger Brouwer (CNV) en Rolf Wennekers (DGB) klaar om alle vragen te beantwoorden. Hun expertise werd flink op de proef gesteld tijdens diverse telefoontjes van Duitsers die hun horizon wilden verbreden en op zoek waren naar een baan in Nederland.

Enkele bellers wilden graag weten in welke Nederlandse sectoren bedrijven om werknemers verlegen zitten. Andere geïnteresseerden stonden al in de startblokken om op zoek te gaan naar vacatures en werden dan ook doorverwezen naar de grensoverschrijdende Euregio Jobroboter en het UWV. Weer een ander wilde graag meer informatie over de regelingen omtrent de zorgverzekering, de volgende wilde graag extra informatie over belastingen bij een baan in het buitenland. Enkele situaties vereisten extra aandacht en die personen kregen dan ook te horen dat ze op een later moment door het GrensInfoPunt teruggebeld zouden worden.

Het volgende spreekuur van het GrensInfoPunt vindt plaats op dinsdag 25 september tussen 9.00 uur en 12.30 uur in het Euregio Forum aan de Emmericher Straße 24 in Kleve. Er zijn experts van het Duitse UWV, de vakbonden, sociale verzekeringen, de Duitse belastingdienst en het GrensInfoPunt aanwezig, die alle vragen omtrent grensoverschrijdend werken kunnen beantwoorden. Het advies is gratis, aanmelden is niet nodig. Wel kunnen er wachttijden ontstaan. Naast de openbaar toegankelijke spreekuren biedt het GrensInfoPunt ook persoonlijk advies op afspraak (+49 (0)2821-793079).

Het GrensInfoPunt wordt gerealiseerd in het kader van het INTERREG V A project GrensInfoPunt Euregio Rijn-Waal en wordt mede mogelijk gemaakt door cofinanciering van het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland, de Nederlandse Provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en het Ministerium für Wirtschaft, Energie, Industrie, Mittelstand und Handwerk van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.

 

Foto: Ger Brouwer (CNV), Carola Schroer (GrensInfoPunt) en Rolf Wennekers (DGB). (c) Alfred Derks.