WerkgeversCongres De werknemer van morgen

De economische groei kent een keerzijde. De arbeidsmarkt staat onder druk. Bedrijven hebben moeite om aan personeel te komen. De toenemende vergrijzing zal die ontwikkeling zeker niet positief beïnvloeden. “Iedereen is nodig, ook mensen die om verschillende redenen moeilijk aan werk kunnen komen.” Dat was de boodschap tijdens het Achterhoekse congres ‘De werknemer van morgen’. Het interessante werkgeverscongres afgelopen donderdag in het Safari Meeting Centre van Burgers’ Zoo in Arnhem was een initiatief van Werkgevesservicepunt Achterhoek. Het programma trok veel belangstellenden. Zo’n 350 werkgevers lieten zich informeren over het thema Inclusief Ondernemen. Met voormalig premier en hoogleraar Jan Peter Balkende en directeur Alex van Hooff van Burgers’

In de Achterhoek met elkaar het verschil maken

Zoo had de organisatie boeiende sprekers gestrikt. Na de indrukwekkende opening – een adembenemende balanceer-act van de Zwitserse Marula Rigolo – ging manager Thea Brinkhuis van WSP Achterhoek dieper in op het centrale onderwerp. “In de Achterhoek zijn 10.000 mensen die geen werk hebben. Ze willen graag aan de slag en meedoen. Gelukkig beseffen steeds meer werkgevers dat ook deze werknemers over talenten beschikken. En een mooie bijkomstigheid is dat ze direct beschikbaar zijn.” De aanpak waarbij nadrukkelijk de samenwerking wordt gezocht is succesvol. De Achterhoek loopt voorop en haalt de doelen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten participeren. “In de Achterhoek willen we met elkaar het verschil maken. Onze ambitie is om deze regio als voorbeeld te laten dienen voor heel het land”, aldus Brinkhuis. “Als je als werkgever mensen met een beperking leert kennen, ontdek je wat ze in hun mars hebben en krijgen ze de kans hun talenten te ontplooien. Als je nu investeert in personeel ben je klaar voor de toekomst. Wij helpen en ondersteunen bedrijven daar graag bij.” De woorden van de manager van WSP Achterhoek  werden onderstreept door Aart van der Gaag, commissaris van het project ‘op naar 100.000 banen’. “Een beperking hoeft vaak helemaal geen beperking te zijn. Deze groep medewerkers is juist heel productief en gemotiveerd. Het ziekteverzuim ligt zelfs lager dan gemiddeld. Het zou mooi zijn als ondernemers die ervaringen hebben zich als ambassadeur aan onze missie verbinden.” De campagne Unieke Achterhoekers speelt daar op in. Bedrijven bieden daarbij passend werk aan mensen die moeilijk een Baan kunnen vinden. In de praktijk werkt het goed, deze groep medewerkers blijkt, soms met enkele aanpassingen, prima inzetbaar op de werkvloer. Tijdens het congres werd de eerste Unieke Werkgever Award uitgereikt. De prijs was bestemd voor een bedrijf dat vooral kijkt naar de kracht van mensen, zoals wethouder Frans Langeveld van de gemeente Doetinchem benadrukte. Hij maakte de winnaar bekend: PMS (Paper Management Services) uit Hengelo Gelderland. “PMS meldde zich als eerste aan voor het project en verdient deze Award voor de inspanningen die zijn geleverd.” Van de 49 medewerkers op de loonlijst heeft de Hengelose onderneming Maar liefst 24 mensen in dienst die moeilijk aan werk konden komen. Ze functioneren uitstekend, aldus directeur Richard Geeraths. “Een kansarme een kans geven, dat is onze intentie. We doen het dus uit sociaal oogpunt, maar zeker ook omdat deze werknemers van toegevoegde waarde zijn.”

gezamenlijk sterk maken

Als ambassadeur van Unieke Achterhoekers van het eerste uur hoopt Geeraths dat veel andere Achterhoekse bedrijven ook voor inclusief ondernemerschap gaan. Jan Peter Balkenende en Alex van Hooff hadden lovende woorden voor de initiatieven die in de Achterhoek worden ondernomen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en het sociale hart te laten spreken. De oud-premier feliciteerde Richard Geeraths met de Award. “We hebben mensen met een drive nodig zoals u. Samen kom je verder. Daarmee maken we onze samenleving mooier en beter.” Ondanks het succes doet nog minder dan 10 procent van alle bedrijven mee. Er valt dus nog genoeg terrein te winnen. “Laten we ons daar gezamenlijk sterk voor maken”, deed WSP Achterhoek tot slot een beroep op het bedrijfsleven. Het congres stond onder leiding van de enthousiaste dagvoorzitter Maud Wilms die met muzikale bijdragen en een persoonlijk verhaal de zaal voor haar won.

www.wspachterhoek.nl