Binnenkort begint het vele reizen, de vakantietijd komt er aan: de meeste grenzen zijn weer open, de reisbeperkingen in heel Europa zijn of worden min of meer opgeheven. En toch blijven er verschillende nationale regels rond het coronavirus bestaan. Dit kan snel duur worden voor chauffeurs die niet bekend zijn met de regels in het buurland!
De hier verstrekte informatie is niet juridisch bindend en dient slechts als leidraad. Houd er rekening mee dat situaties snel kunnen veranderen en variëren van regio tot regio.
De regels voor de grensregio in één oogopslag:
Duitsland
In Duitsland heeft de wetgever geen eigen regels voor het besturen van een auto uitgevaardigd. Daarom zijn de regels die gelden in de openbare ruimte van toepassing. Hier moeten de regels die in de respectievelijke deelstaten van kracht zijn, worden nageleefd. Maar pas op: individuele districten en steden kunnen worden vrijgesteld van de algemene regel – op dit moment bijvoorbeeld de Kreisen Gütersloh en Warendorf, waar een lockdown is opgelegd.
Wanneer u uit een ander land komt, is het raadzaam om actuele informatie over de regelgeving in het reisland tot u te nemen.
Nordrhein Westfalen
(Stand: 24 juni 2020, gegevens van het ministerie van Arbeid, Volksgezondheid en Sociale Zaken)
Hoeveel mensen mogen er samen in één auto reizen?
De weg is openbare ruimte, dus privé-autoreizen in de openbare ruimte zijn toegestaan in het kader van §1 CoronaSchVO.
In principe mogen meerdere mensen elkaar alleen ontmoeten in de openbare ruimte als ze
- uitsluitend rond verwanten in de rechte lijn, broers en zussen, echtgenoten en levenspartners
- uitsluitend rond personen uit maximaal twee verschillende huishoudens,
- het begeleiden van minderjarigen en personen die steun nodig hebben,
- in spoedvergaderingen handelt om redenen van zorgvuldigheid, of
- in alle andere gevallen, een groep van niet meer dan tien personen.
De punten 1 en 3 tot en met 5 zijn van toepassing ongeacht of de betrokken personen in een huishouden wonen.
Het in punt 5 genoemde aantal personen moet normaal gesproken groter zijn dan de capaciteit van normale personenauto’s, zodat reizen met een personenauto tegen deze achtergrond onbeperkt mogelijk is. De reis naar het werk is onderworpen aan dwingende beroepsmatige redenen, of het nu gaat om het openbaar vervoer of om de auto. Professionele carpoolen blijft dus toegestaan.
Gezamenlijke verplaatsingen moeten echter zoveel mogelijk worden vermeden als gevolg van de infectiesituatie. Er is echter geen verbod. Het is ook toegestaan om met collega’s naar een werkplek te reizen: De verplichte 1,5 meter-afstandregel geldt alleen voor contact met de klant – maar alle mogelijke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om bescherming te bieden tegen infectie.
Opmerkingen over mondkapjes in auto’s
Het dragen van een mondkap in de auto is niet verplicht. De volgende uitzonderingen zijn van toepassing: rij-instructeurs, leerlingbestuurders en examinatoren van de rijschool. Tijdens de praktische opleiding tijdens de rijles en passagiers van een taxi moet de mondkap zo worden gedragen dat het gezicht boven de neusbrug vrij blijft. Het dragen van een mondkapje ter bescherming tegen infecties is voor de bestuurder ook toegestaan als er meerdere personen in het voertuig zitten, zolang het gebied rond zijn ogen maar identificeerbaar vrij blijft.
Niedersachsen
(Status: 24 juni 2020, informatie van de deelstaat Niedersachsen)
Hoe zit het met de beperkingen op contact in de openbare ruimte?
Na weken van grote beperkingen kunnen we nu weer met maximaal 10 personen als groep in het openbaar vergaderen. Het aantal huishoudens is hier niet langer de doorslaggevende factor. Ook de minimale afstand binnen deze groep wordt niet meer voorgeschreven. Het is wel aan te bevelen de minimale afstand aan te houden. Vooral de afstandsregel was en is een van de belangrijkste succesfactoren voor de positieve ontwikkelingen in het ontstaan van infecties.
Overigens geldt bij de twee-huishoudens regel nog steeds dat het aantal van 10 personen kan worden overschreden als zij daadwerkelijk uit slechts twee huishoudens komen.
Toegepast op auto’s betekent dit dat ook particuliere ritten in een normale auto onbeperkt mogelijk zijn.
België
(Status: 24 juni 2020, informatie van het Crisiscentrum)
Hoeveel mensen kunnen er in een privé-auto zitten?
Net als bij taxi’s moet de minimale afstand van 1,5 meter tussen elke persoon tijdens de reis worden gerespecteerd. Het aantal personen dat kan worden vervoerd is dus afhankelijk van het type voertuig. Deze regel van minimale afstand is niet van toepassing op mensen die onder hetzelfde dak wonen of tot dezelfde bubbel behoren. Er kunnen maximaal 10 personen samen worden vervoerd, waarbij leden van dezelfde bubbel (op weekbasis) niet worden meegerekend. Regelmatige ventilatie en reiniging van het voertuig wordt aangeraden.
Vanaf 1 juli kan een bubbel uit 15 personen bestaan (op weekbasis).
Nederland
(Status: 25 juni 2020, informatie van de Nederlandse politie)
Met wie mag ik in de auto?
Vanaf 1 juli (!) veranderen de regels over met wie je in de auto mag zitten ingrijpend.
Vanaf 1 juli geldt:
In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren. Het is een advies. Er kan dus
Tot 1 juli geldt:
- Het is onverstandig om met twee mensen uit verschillende huishoudens in een auto te zitten als je onderling niet 1,5 meter afstand kan houden.
- Je kunt een boete krijgen als je met 3 of meer mensen in een auto zit, als je niet 1,5 meter afstand kunt houden.
- Je mag wel een doorzichtig scherm aanbrengen tussen de voor- en achterbank. Niet tussen de voorstoelen. Het scherm mag het zicht van de bestuurder niet belemmeren.
- Je mag als volwassene kinderen van 12 jaar en jonger vervoeren, bijvoorbeeld naar hun sport. Er mag niet nog een andere ouder mee als deze niet tot jouw huishouden behoort.
- Als jij belangrijke zorgtaken hebt, mag je deze regels overtreden. Je mag dus je moeder, oma of zorgbehoevende buurvrouw naar de dokter brengen of meerijden met een gehandicapt kind dat ook onderweg zorg nodig heeft.