Ruim honderd Twentse werkzoekenden vinden baan in Duitsland

Het Werkplein Twente (UWV en Twente gemeenten) en de EUREGIO hebben vorig jaar 103 werkzoekenden uit Twente aan een baan in Duitsland geholpen.

Het grootste deel van de werkzoekenden kwam uit de bijstand (70) of de WW (20). In 2016 lukte het om 104 werkzoekenden te begeleiden naar een Duitse baan. In totaal vonden sinds 2014, bij het opstarten van het project GrensWerk, al 300 werkzoekenden een baan over de grens.

Patrick Welman, wethouder Economie en Werk in Enschede, toont zich tevreden met de cijfers. “De euregionale arbeidsmarkt biedt nog altijd veel kansen en door intensief samen te werken de Agentur für Arbeit Coesfeld in Gronau hebben we dit resultaat behaald.”

Meer kans op Twentse arbeidsmarkt

Welman ziet evenwel dit jaar veranderingen op de Twentse arbeidsmarkt, die vragen om een andere aanpak. “We gaan dit jaar voor dezelfde resultaten als in de afgelopen twee jaar, maar de Twentse arbeidsmarkt trekt aan. Veel werkzoekenden die in aanmerking komen voor werken in Duitsland, zullen nu veel eerder in Twente aan de bak komen.”

“Uiteindelijk is het vinden van een passende baan natuurlijk het belangrijkst. Vanuit de gedachte van een grenzeloze arbeidsmarkt gaan we ons nu ook meer richten op het behouden van talent in de Euregio.”

GrensWerk uniek in Europa

In Gronau opende de Agentur für Arbeit Coesfeld samen met de gemeente Enschede, Werkplein Twente en de EUREGIO eind vorig jaar een bureau voor grensoverschrijdende arbeidsmarktbemiddeling. Onder de naam GrensWerk brengen deze partners vraag en aanbod op alle niveaus bij elkaar. Werkzoekenden vinden er alle kennis, advies en ondersteuning die nodig is voor grensoverschrijdend werken.

Werkgevers die moeite hebben met het vinden van personeel in eigen land krijgen toegang tot nieuw arbeidspotentieel over de grens. De combinatie van kennis en bemiddeling maakt het concept van GrensWerk uniek in Europa.

GrensWerk heeft de afgelopen tijd rechtstreeks werkzoekenden geplaatst bij bedrijven als het Outletcenter in Ochtrup, Kuchen Sale en Hamacher Logistik GmbH (Gronau), Oude Hengel (houtzagerij, Bad Bentheim) ESS (sanitair, Bad Bentheim) en Emsflower (kwekerij, Emsbüren). Ook werden Duitse kandidaten geholpen aan een baan bij Bonfait in Denekamp en Johma in Losser.

Behouden van talent

GrensWerk richt zich de komende tijd ook op jongeren en studenten van het ROC, Saxion en de Universiteit Twente. Het behouden van talent in Twente is daarbij de belangrijkste opgave. “Zeker onder die doelgroep is er nog te weinig bekend over de mogelijkheden die Duitse bedrijven aan Nederlandse werkzoekenden bieden,” vertelt Peter Schildkamp, projectleider Duitsland van de gemeente Enschede.

“Doordat we samenwerken met de Agentur hebben we een sterk netwerk door heel Duitsland. We kijken daarbij ook verder dan alleen de grensregio. Studenten die zoeken naar een stage of afstudeeropdracht of werkervaring in bijvoorbeeld Berlijn of Frankfurt, kunnen ook bij ons terecht. Dit is goed voor de ontwikkeling van jonge mensen. We richten ons er hierbij wel op dat ze daarna terugkeren naar de Euregio.”

 

(Overgenomen van RTV Oost)

Verdere berichten

Evenementen

Grensinfopunten in de buurt

Finder