Osigus: “Grensoverschrijdende samenwerking in Europa is nu belangrijker dan ooit”
Freren. De Duitse deelstaat Nedersaksen zet haar steun aan de Nederlands-Duitse GrensInfoPunten (GIP) in de EUREGIO en de Eems Dollard Regio (EDR) voort tot en met 2025. Minister voor Europese Zaken van Nedersaksen Wiebke Osigus ondertekende hierover op 27 november 2023 een overeenkomst en overhandigde voor in totaal 817.810 euro aan financieringscertificaten uit staatsmiddelen. Het GIP adviseert burgers en bedrijven kosteloos over werken, wonen en studeren in het buurland. Op deze manier versterken ze de economische kracht, levenskwaliteit en cohesie van de grensregio.
“Met deze financiering willen we het partnerschap met onze Nederlandse buren verder verdiepen, met name op het gebied van werk en onderwijs”, legt Osigus uit. “De GrensInfoPunten hebben hun waarde bewezen. Hun burgergerichte adviesdiensten bieden ondersteuning bij belangrijke vragen over levensplanning in een grensregio: ‘Waar wil ik wonen, leren en werken? Waar moet ik rekening mee houden?’. Vandaag de dag hebben we de vrijheid om dergelijke beslissingen over landsgrenzen heen te nemen. Dit zijn Europese verworvenheden die we moeten beschermen en benutten, vooral in tijden als deze. Grensoverschrijdende samenwerking in Europa is vandaag belangrijker dan ooit. Daarom is mijn ministerie er een groot voorstander van om de GrensInfoPunten te blijven ondersteunen”, concludeerde Osigus.
De EUREGIO bestrijkt aan de Duitse kant delen van de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen met het GIP in Gronau, en omvat onder andere ook het Landkreis Emsland en het Grafschaft Bentheim. De overheidssubsidie voor de GIP EUREGIO bedraagt 344.375 euro.
“De voortzetting van de financiering is een belangrijke mijlpaal en een doorslaggevend signaal voor de toekomst van grensoverschrijdende samenwerking en burgeradvisering in de EUREGIO”, zei Christoph Almering, Directeur-bestuurder van de EUREGIO. “De GrensInfoPunten langs de Nederlands-Duitse grens hebben de afgelopen jaren – vooral tijdens de coronapandemie – duidelijk laten zien dat ze onmisbaar zijn voor burgers in de grensregio, dus we willen er alles aan doen om deze service niet alleen tot eind 2025, maar ook op de lange termijn aan mensen te kunnen aanbieden”.
Volgens Kreisrat Michael Steffens, die de overeenkomst ondertekende namens het Landkreis Emsland, “leveren de GrensInfoPunten een belangrijke bijdrage aan de bevordering van grensoverschrijdende mobiliteit, werken, studeren en zakendoen. Ook minimaliseert het de bestaande belemmeringen die worden veroorzaakt door de verschillende regelingen aan beide zijden van de grens. Wij blijven het doel nadrukkelijk ondersteunen om de voorwaarden te scheppen voor het vergroten van de kansen en mogelijkheden van een grensoverschrijdende arbeids- en onderwijsmarkt voor mensen hier in de regio”.
De Eems Dollard Regio, met een adviescentrum in Bad Nieuweschans in Nederland, is de meest noordelijke Europese grensregio langs de Nederlands-Duitse grens. Naast de deelstaat Nedersaksen behoren de Landkreisen Emsland, Leer en Grafschaft Bentheim tot de subsidieverstrekkers van het GIP aan de Duitse zijde. Het GIP van de EDR wordt door de deelstaat gesubsidieerd met 473.435 euro. Landrat Matthias Groote ziet dit als “een belangrijk signaal uit Hannover, dat ik als Landrat van het Landkreis Leer en als voorzitter van de EDR zeer verwelkom. De voortgezette financiering van het GIP is ook een bevestiging van de succesvolle grensoverschrijdende samenwerking in onze regio. Ik definieer de speciale betekenis van grensoverschrijdende samenwerking in haar functie als laboratorium van Europese integratie, waar op kleine schaal wordt gerealiseerd wat op grote schaal wordt gepland”.