Coronamaatregelen tijdens de feestdagen in deelstaat Niedersachsen

Coronamaatregelen in deelstaat Niedersachsen
Sinds maandag gelden er weer nieuwe coronamaatregelen in de deelstaat Niedersachsen. Mensen in Niedersachsen wordt dringend verzocht om tijdens de feestdagen zoveel mogelijk thuis te blijven.

In eerste instantie zouden de maatregelen tijdens Pasen verder worden aangescherpt. Zo zouden de donderdag voor Pasen, Witte Donderdag, en de zaterdag voor Pasen eenmalig als verplichte ‘rustdagen’ worden aangemerkt. Dit plan is inmiddels weer van tafel.

Het blijft bij strengere maatregelen voor Landkreise waarin de incidentiewaarde gedurende 7 dagen hoger is dan 100 en nog verderstrekkende maatregelen voor Landkreise waarin de incidentiewaarde hoger is dan 150. Dit is bijvoorbeeld het geval in de Landkreise Leer en Emsland, die direct aan de grens zijn gelegen.

Avondklok
In plaats van de aangekondigde sluitingen tijdens Pasen wordt nu de mogelijkheid verkend om regionaal tussen 21.00 uur en 5.00 uur een avondklok in te voeren. In gebieden met een incidentiewaarde van 100 behoort een avondklok tot de mogelijkheden en bij een incidentiewaarde van 150 of hoger zal de avondklok op grote schaal van kracht zijn.

Samenscholingsverbod
Tijdens de Paasdagen, van 2 tot en met 5 april a.s., zijn samenscholingen van personen in het openbaar verboden, ook al worden daarbij de hygiëne- en afstandsmaatregelen in acht genomen. Kerkdiensten daarentegen zijn wel toegestaan.

Beperkingen sociale contacten
Sinds 29 maart jl. mogen leden van één huishouden, bij een incidentiewaarde van meer dan 100, maximaal twee personen uit een ander huishouden ontmoeten. Kinderen tot 14 jaar worden niet meegerekend. Als de incidentiewaarde meer dan 150 bedraagt mogen leden van één huishouden slechts één persoon uit een ander huishouden ontmoeten. Kinderen tot 6 jaar worden in dit geval niet meegerekend.

De beperkingen van het aantal sociale contacten gelden ook voor ritjes met de auto en voor ontmoetingen in buitenlucht.

Bij samen reizen in de auto kunnen de Landkreise ook verplichten dat passagiers die niet tot hetzelfde huishouden behoren een mondkapje moeten dragen.

Kinderdagverblijven en scholen
Welke regelingen er in de periode na de Paasvakantie in Niedersachsen zullen gelden is te vinden op de website van het “Niedersächsische Kultusministerium”.

Reizen en uitstapjes naar het buurland tijdens de feestdagen
Duitsland en Nederland raden onnodige reizen naar het buurland af. 

De Nederlandse regering roept op om in Nederland te blijven en tot en met 15 mei a.s. niet op reis te gaan. Hoewel het ‘kleine grensverkeer’ aan Duitse kant in onze grensregio, conform de Quarantaine-verordening van de deelstaat Niedersachsen, onder bepaalde voorwaarden nog mogelijk is, adviseert de Nederlandse regering dringend om alleen de grens over te gaan als dat echt noodzakelijk is. Bij terugkomst in Nederland geldt voor inwoners verder het dringende advies van de regering om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Na een langer verblijf in Nederland geldt ook voor mensen die in de deelstaat Niedersachsen wonen dat zij bij thuiskomst in quarantaine moeten gaan, zich voor aankomst online moeten registreren en een negatieve test moeten kunnen laten zien. Kijk hier voor meer informatie.

Meer informatie over de regelingen in Niedersachsen is te vinden op de website van de deelstaat Niedersachsen

Het reisadvies van de Nederlandse regering kan worden geraadpleegd via deze link.

Onderstaande afbeeldingen van de deelstaatregering van Niedersachsen geven de maatregelen weer:

Verdere berichten

Evenementen

Grensinfopunten in de buurt

Finder