Het Algemeen Dagblad besteedde onlangs uitgebreid aandacht aan wonen in het buurland en de manier waarop de GrensInfoPunten daarbij kunnen helpen. Volgens de krant nemen steeds meer Nederlanders vanwege de hoge huizenprijzen in Nederland een kijkje over de grens.
Ongeveer 20.000 mensen pendelen elke dag tussen Nederland en Duitsland of België om in het buurland te wonen of te werken. In het buurland krijgen deze pendelaars echter te maken met andere wet- en regelgeving. Langs de grenzen bevinden zich daarom in totaal tien GrensInfoPunten (GIP) die grenspendelaars ondersteunen bij het maken van hun keuzes. Er is altijd een GIP bij u in de regio waar u terecht kunt met uw persoonlijke situatie. Ook voor vragen over uw belasting kunt u bij de GIP’s terecht. Waar nodig verwijst de GIP-adviseur u door naar kennispartners in hun netwerk om u gericht verder te helpen.
Want hoe zit dat eigenlijk, als u in het ene land woont en in het andere land werkt? In principe bent u in beide landen belastingplichtig. Om dubbele belastingen te voorkomen, hebben de landen afgesproken dat u loonbelasting betaalt in het land waar u werkt. Over andere inkomsten en bank- en spaartegoeden betaalt u belasting in het woonland.
Ook voor informatie over zorgverzekeringen, pensioenopbouw en culturele aspecten kunt u bij een van de GrensInfoPunten terecht. De GIP’s voorziet u als grenspendelaar het hele jaar door van gratis advies. Dat doen zij op afspraak of tijdens regelmatige spreekuren. Tijdens de coronacrisis staan de GIP-adviseurs telefonisch en per e-mail voor u klaar.
Het hele artikel in het Algemeen Dagblad kunt u hier lezen.