Meer dan 8.000 grensgangers werken in Nederland in de zorg

Grensoverschrijdend wonen en werken is al lang een feit, volgens de huidige gegevens van het CBS. Tussen 1-3% van de werknemers in de Duitse en Nederlandse grensregio werkt in het buurland. Voor steden en gemeenten in de buurt van de grens is deze onderlinge afhankelijkheid natuurlijk vele malen groter.

Grensoverschrijdende pendelaars werken ook in vitale sectoren en de gezondheidszorg. Volgens gegevens van het CBS wonen alleen al in België 5600 medewerkers van Nederlandse gezondheids- en zorginstellingen en 2500 medewerkers in Duitsland.

Uit deze cijfers kan ook het belang voor het Duitse zorgstelsel worden afgeleid. Puur naar de statistische gegevens zou bijvoorbeeld de Uniklinikum in Aachen 350 grensgangers in dienst moeten hebben. Het werkelijke aantal voor dit ziekenhuis dat zo dicht aan de grens licht, zal veel hoger zijn.

Een totale grenssluiting tussen Nederland en Duitsland zou in tijden van de coronapandemie dus ook de efficiëntie van de gezondheidszorgsystemen in de buurt van de grens aanzienlijk aantasten.

Zie voor meer informatie de gedetailleerde gegevens van het Nederlandse bureau voor de statistiek (CBS):

Verdere berichten

Evenementen

Hier finden Sie
Grenzinfopunke in Ihrer Nähe