Grensverhalen

Bart Groothuijze

“Nederlanders en Duitsers zijn complementair aan elkaar”

Bart Groothuijze verhuisde vijftien jaar geleden naar Duitsland. Aanvankelijk verbaasde hij zich over de cultuurverschillen, maar inmiddels is hij goed ingeburgerd en heeft hij de Duitse cultuur leren kennen. Hoe heeft hij dit proces ervaren? En voor welke verrassingen kwam hij te staan toen hij naar Duitsland verhuisde?

Andreas van Koeverden

Van Kleve naar Amsterdam en weer terug

Andreas van Koeverden reist al meer dan vijftien jaar bijna dagelijks op en neer tussen zijn woonplaats Kleve en zijn werk in Amsterdam. Om de toch niet zo’n kleine afstand tussen de twee plaatsen te overbruggen, werkt hij een paar dagen in de week thuis of blijft hij in de hoofdstad overnachten.

Oliver Laubrock

Van fouten kun je leren

“De open Nederlandse fouten-cultuur zorgt ervoor dat je op tijd kunt bijsturen als er iets mis dreigt te gaan.“ Dat is de ervaring van Oliver Laubrock, die sinds 2010 als docent op de Fontys Hogeschool in Venlo werkt. Hij kwam via enkele omwegen in de onderwijswereld terecht – en zit daar helemaal op zijn plek. Voorheen werkte hij in Duitsland als belastingadviseur en advocaat.

Ingeborg Lindhoud

Thuis in twee culturen

De Nederlandse Ingeborg Lindhoud woont en werkt sinds 2005 in Duitsland. Dankzij haar jarenlange kennis van en ervaring met de Duitse taal en cultuur is ze werkelijk thuis in twee landen en kent de Nederlands-Duitse cultuurverschillen als geen ander. Ze deelt als trainer en consultant haar ervaring op dit gebied met Nederlandse en Duitse ondernemers.

Wouter Timmermans

foto Wouter Timmermans

Nederlandse advocaat met Berliner Schnauze

Barrières voor werkenden in een ander EU-land probeert de Europese Unie zoveel mogelijk op te heffen. Dat dit steeds meer het geval is, kan advocaat Wouter Timmermans bevestigen. Hij was lange tijd woonachtig en werkzaam in Berlijn, totdat hij vorig jaar weer terugkeerde naar Nederland.

Lambert Weijs

“Grensarbeider als structurele oplossing voor bedrijven“

Start People – een uitzendbureau met een bijzondere focus. Het bedrijf met gespecialiseerde International Recruitment vestigingen namelijk op het werven van personeel in het buitenland. Lambert Weijs, manager International Recruitment, stortte zich twintig jaar geleden op het onderwerp grensarbeid.

Tanja Hooge-ter Heide

“Grenzen hebben voor mij nooit bestaan”

Het zijn de woorden van Tanja Hooge-ter Heide, Duitse, die al jaren met haar gezin in Nederland woont. Het was voor haar altijd duidelijk dat ze niet op één plek zou blijven, reizen stond altijd bovenaan haar agenda. In haar baan begeleidt ze Nederlandse en Duitse ondernemers bij het zakendoen over de grens.

Hedi Claahsen

Duitse met een warm hart voor Nederland

Dr. Hedi Claahsen woont in het Duitse Kranenburg en begon eind jaren tachtig aan een studie geneeskunde in Nijmegen – om er nooit meer weg te gaan. Nu is ze kinderarts-endocrinoloog in het Radboudumc in Nijmegen. Hoe verliep de stap over de grens? En waarom bevalt het haar zo goed in Nederland?

Familie Putman

Ondernemers grensoverschrijdend met elkaar verbinden

Gerwin Putman is Nederlander, woont in Kleve en werkt op een kinderdagverblijf, het Montessori-Kinderhaus, in Kleve-Kellen. Zijn vrouw Lina is Duitse en als microbiologe werkzaam in Wageningen. De twee dochters Mirthe en Jelka groeien tweetalig op en raken van jongs af aan vertrouwd met beide culturen.

Indira Tendolkar

Onderzoeker, medisch specialist, familiemens

Wanneer een halve Indiase met een halve Spanjaard getrouwd is, in Duisburg opgroeit, in Schotland en in Zwitserland studeert, in Kleve woont en in Nijmegen werkt, kun je dat met recht een multicultureel leven noemen. Een leven dat niet bepaald in de standaardformulieren van de Nederlandse en Duitse overheden past.

Marian Verstraaten

Het begon weer te kriebelen om naar Duitsland te verhuizen

Marian Verstraaten werd geboren in Zeeland en woont inmiddels al acht jaar in Duitsland. Waarom deze Nederlandse voor Duitsland gekozen heeft, welke hindernissen er bij de stap over de grens overwonnen moesten worden en met welke (cultuur)verschillen ze ook nu nog te maken heeft, vertelt Verstraaten in dit interview.