Grensoverschrijding naar Duitsland vanuit Nederland en België – alleen maar met een geldige reden

In het besluit van het zogenaamde Corona-kabinet van 6 april zijn aanbevelingen voor Duitsland geformuleerd. Als deze aanbevelingen door Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz en Niedersachsen worden overgenomen, geldt waarschijnlijk vanaf 10 april: geen grensoverschijding zonder geldige reden. Toerisme, winkelen en bezoeken zijn niet langer toegestaan.
De “geldige” redenen voor binnenkomst zullen waarschijnlijk dezelfde zijn als die aan de andere grenzen en zijn te vinden in een document van de Federale Politie.[1] De quarantainevoorschriften zullen aan de Duits-Belgische en Duits-Nederlandse grens worden uitgevoerd, net als aan de andere grenzen van de Bondsrepubliek Duitsland. Na een langer verblijf in Nederland en België moet de teruggekeerde gedurende twee weken in binnenlandse quarantaine worden geplaatst. Er zijn uitzonderingen voor pendelaars e.d., net als bij andere grenzen.

In tegenstelling tot andere Duitse grenzen lijkt het er op dit moment niet op dat er voor NRW systematische grenscontroles zijn gepland, maar eerder willekeurige controles (volgens een videoboodschap van premier Laschet op 6.4.2020 https://www.land.nrw/corona). Grensoverschrijdende pendelaars en anderen die het recht hebben om de grens over te steken (ook voor noodzakelijke doorreis, gezinshereniging) zijn verantwoordelijk om geschikte documenten bij zich hebben (forensencertificaat, arbeidscontract, orderdocumenten, grensoverschrijdende pendelkaart).

De Bondsregering beoordeelt voortdurend de situatie aan de Duitse binnengrenzen van de EU en beslist over de beëindiging of herinvoering van de grenscontroles na overleg met de betreffende grensstaat en de naburige staat.

[1]https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html;jsessionid=9CABF426E181F4AABD247ABC0DFED60B.1_cid324?nn=5931604#doc13824392bodyText7

 

Verdere berichten

Evenementen

Hier finden Sie
Grenzinfopunke in Ihrer Nähe