Advies voor grensgangers op 30 april: Aanspraak op pensioen uit het buurland

Wie in het verleden in Duitsland gewoond of gewerkt heeft, heeft vaak ook aanspraak op pensioen uit het buurland. Hoe dat precies zit? Dat komen voormalige grenspendelaars bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal te weten. Het eerstvolgende, kosteloze spreekuur voor grensgangers vindt plaats op dinsdag 30 april van 9.00 tot 12.30 uur in het Forum van de Euregio Rijn-Waal in Kleve (D).

Wanneer het om pensioen gaat, hebben Nederlanders die in Duitsland gewerkt hebben vaak veel vragen. “Betaal ik in Nederland of Duitsland belasting over mijn pensioen?” “Hoe zit het met de uitbetaling van mijn in Duitsland opgebouwde pensioen?” – dat zijn slechts twee van de belangrijke vragen die de experts van het GrensInfoPunt Rijn-Waal kunnen beantwoorden. Een algemeen antwoord bestaat echter meestal niet, omdat ook de persoonlijke situatie een rol speelt. In Duitsland zijn de pensioenen anders opgebouwd dan in Nederland: de hoogte van een Duits pensioen is bijvoorbeeld afhankelijk van het gemiddeld verdiende loon, waar in Nederland de AOW voor iedereen gelijk is. “Naast de voormalige grensgangers geven we ook vaak advies aan mensen die op het punt staan een baan in het buurland aan te nemen”, legt Alfred Derks, coördinator van het GrensInfoPunt Rijn-Waal, uit. Tijdens elk spreekuur kunnen de bezoekers al hun vragen stellen aan alle aanwezige specialisten van de Agentur für Arbeit, het UWV, de sociale verzekeringen, de vakbonden, de Belastingdienst en het Finanzamt.

Persoonlijke afspraak

Naast de maandelijkse spreekuren kunnen grenspendelaars ook voor een persoonlijke afspraak terecht bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal. Deze kunnen zij van tevoren maken via +49 (0)2821- 793079. De data van de spreekuren in 2019 zijn hier te vinden.

Het GrensInfoPunt wordt gerealiseerd in het kader van het INTERREG V A project GrensInfoPunt Euregio Rijn-Waal en wordt mede mogelijk gemaakt door cofinanciering van het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland, de Nederlandse provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.