Grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling van start

Partners openen grensoverschrijdend informatie- en expertisecentrum GrensWerk in Gronau

De arbeidsmarkt in de grensregio tussen Nederland en Duitsland is vandaar weer een stukje verder samengevoegd. In Gronau hebben de Duitse Agentur für Arbeit Coesfeld, de gemeente Enschede, Werkplein Twente, UWV en EUREGIO een gemeenschappelijk centrum geopend voor grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling en advisering. GrensWerk, zoals dit centrum heet, adviseert werkzoekenden en werkgevers over deze thema´s en is daarmee de eerste in deze regio.

 

“Vandaag is een grote dag voor de arbeidsmarkt in de grensregio. Met de opening van GrensWerk kunnen we nu de bemiddeling van werkzoekenden en het bezetten van open vacatures aan beide kanten van de grens gemakkelijker, efficiënter en sterker vormgeven dan hiervoor”, aldus directeur van de Agentur für Arbeit Coesfeld, Johann Meiners.
Tijdens de openingsfestiviteiten werd de samenwerkingsovereenkomst door de deelnemende organisaties getekend in de ruimte van de Arbeitsagentur in Gronau, waar GrensWerk is gevestigd.
Voor Patrick Welman, wethouder van de gemeente Enschede, openen zich belangrijke nieuwe kansen voor de inwoners van de grensregio: “Aan beide kanten van de grens hebben we een sterke arbeidsmarkt die vakmensen nodig heeft. Een baan aan de andere kant van de grens of de zoektocht naar personeel in het buurland, biedt voor iedereen meer kansen.”

 

Arbeidsmarktspecialisten van Nederlandse en Duitse kant zitten vanaf vandaag dagelijks samen in Gronau in één kantoor. Dat zijn medewerkers van de gemeente Enschede, UWV, de EUREGIO, en de Agenturen für Arbeit in Coesfeld, Nordhorn en Rheine. Zij zijn aanspreekbaar voor werkgevers die op zoek zijn naar personeel uit het buurland en voor werkzoekenden die zich willen oriënteren op een baan in het andere land.

“Onze medewerkers nemen de kennis over de Nederlandse arbeidsmarkt mee en de experts uit Duitsland kennen de situatie in hun regio”, verklaart Onno van Veldhuizen, burgemeester van de gemeente Enschede. “Deze competenties mixen we in GrensWerk, zodat werkgevers en werkzoekenden en optimaal overzicht over de mogelijkheden in de hele grensregio hebben.”

GrensWerk biedt naast de advisering over beroepsmogelijkheden ook ruime informatie over andere belangrijke vragen, zoals bijvoorbeeld over sociale verzekeringen en belastingen.

De samenwerking van beide landen op de arbeidsmarkt is niet nieuw, zoals Rob Welten, voorzitter van de EUREGIO tijdens de opening vertelde: “In het kader van EURES konden we de afgelopen jaren al veel doen op het gebied van grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling. De oprichting van GrensWerk als vaste inrichting met een bundeling van competenties van beide kanten van de grens, is wel degelijk uniek. Met GrensWerk hebben we de grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling naar een hoger niveau getild.”

Wie van de diensten van GrensWerk gebruik wil maken, kan vanaf vandaag terecht bij de Arbeitsagentur in Gronau. Dat geldt voor zowel werkgevers als werkzoekenden. De adviseurs zijn dagelijks aanwezig van 08.00 tot 12.00 uur. Het is ook mogelijk hiervoor een afspraak te maken.

GrensWerk
Bahnhofstrasse 39
48599 Gronau
Telefoon: 0031 2562 933429

Verdere berichten

Evenementen

Grensinfopunten in de buurt

Finder