Huisdier meeverhuizen naar Duitsland? Hier moet op gelet worden

Wie gaat verhuizen naar Duitsland, wil zijn trouwe viervoeter, kat of konijn natuurlijk meenemen. Dat is uiteraard geen probleem: ook in Duitsland zijn huisdieren van harte welkom. Wel is er een aantal eisen waaraan moet worden voldaan.

Voorbereidingen

Om mee te kunnen verhuizen naar het buitenland hebben honden, katten en fretten een Europees dierenpaspoort nodig. Dit kan bij de dierenarts worden aangevraagd. Daarnaast moeten de dieren bij de dierenarts gechipt zijn en een geldige rabiësvaccinatie hebben. De eerste rabiësvaccinatie krijgen huisdieren als ze twaalf weken oud zijn. Vervolgens duurt het nog drie weken voordat de vaccinatie volledig werkt en het dier mee naar het buitenland mag. De geldigheidstermijn van de vaccinatie dient in het dierenpaspoort te worden vermeld en het dier moet opnieuw worden gevaccineerd zodra deze termijn verstreken is.

Regels voor Duitse hondenbezitters

Net als in Nederland zijn hondeneigenaren in Duitsland verantwoordelijk voor het gedrag van hun hond. Duitse gemeenten kunnen bepalen waar en wanneer een aanlijnplicht voor honden geldt. Alle Duitse hondeneigenaren zijn verplicht om hondenbelasting te betalen; het tarief wordt door elke deelstaat afzonderlijk bepaald. In de deelstaten Nedersaksen en Hamburg is het daarnaast verplicht om de hond aan te melden bij het hondenregister.

Bezitters van andere huisdieren zijn niet verplicht om hun dier in een register te laten registreren of er belasting voor te betalen.

Verzekeringen voor honden

Omdat de baasjes verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun dier, zijn ze ook aansprakelijk voor eventuele schade die door hun viervoeter wordt aangericht. Hondeneigenaren in Duitsland zijn daarom verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering voor hun hond af te sluiten. Voor andere huisdieren is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. De schade die door andere dieren wordt aangericht wordt namelijk vaak door de aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaar gedekt, maar wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan natuurlijk wel een aansprakelijkheidsverzekering voor zijn huisdier afsluiten.

Andere verzekeringen voor huisdieren zijn niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden om een zorgverzekering af te sluiten, omdat de zorg- en operatiekosten voor huisdieren behoorlijk kunnen oplopen.

‘Listenhunde’

De Duitse regering heeft een lijst opgesteld van honden waarbij sprake is van een verhoogd risico op agressiviteit: de zogenaamde ‘Listenhunde’ (American staffordshire terriers, bullterriers en pitbull terriers). Toeristen mogen deze honden maximaal vier weken mee naar Duitsland nemen, en wie een Listenhund als huisdier wil houden dient in het bezit te zijn van een speciaal toestemmingsbewijs. Hoe zo’n toestemmingsbewijs behaald kan worden verschilt per deelstaat, maar in de meeste deelstaten moet iemand daarvoor een training bij een hondenschool volgen en het behaalde certificaat bij het ‘Ordnungsamt’ tonen. Wanneer er onduidelijkheid bestaat over een hond, is het verplicht om de dierenarts te laten testen of de hond een Listenhund is. Gemeentes mogen een muilkorfplicht voor Listenhunde opleggen als zij dat nodig vinden om de openbare veiligheid te kunnen waarborgen.