In het kort: direct regelen

Hier vindt u in het kort wat u moet regelen als u in Duitsland gaat werken. Als u voor uw Duitse werkgever ook in Nederland gaat werken of u werkt ook in andere landen, vraag dan informatie bij een GrensInfoPunt.

Aanmelden Krankenkasse

U bent in Duitsland verzekerd tegen ziektekosten en moet daar een zorgverzekering afsluiten. Als u verplicht of vrijwillig verzekerd bent, dan bent u ook verzekerd voor ziekengeld (Krankengeld). Particulier verzekerden moeten zelf een ziekengeldverzekering (Krankentagegeldversicherung) bij deze particuliere verzekeraar afsluiten. Voor de verplichte of vrijwillige verzekering meldt u zich aan bij een Duitse zorgverzekeraar (Krankenkasse). Een vergelijkingsportaal vindt u op de website www.gesetzlichekrankenkassen.de. U geeft aan uw werkgever door welke Krankenkasse u gekozen hebt, uw werkgever zal dan de premies aan deze Krankenkasse afdragen. U vraagt bij deze Krankenkasse het formulier S1 op en daarmee meldt u zich in Nederland aan bij CZ voor de verdragspolis (website van CZ). Zodoende kunt u ook gebruik maken van de basiszorg en Wlz-zorg in Nederland.

Hebt u een particuliere verzekering afgesloten? Dan kunt u geen gebruik maken van de verdragspolis van CZ en hebt u geen recht op Wlz-zorg in Nederland.

Meer informatie over de ziektekostenverzekering vindt u onder het kopje zorg en langdurge zorg.

Belastingen: Formulieren Finanzamt

Als u in Duitsland gaat werken, hebt u een Steuer-ID nodig. Deze vraagt u aan bij het Finanzamt waar uw werkgever onder valt. Het aanvraagformulier voor de Steuer-ID vindt u als download op de pagina Belastingen

U woont in Nederland en werkt in Duitsland en moet over dit loon in Duitsland belasting betalen. U moet aan voorwaarden voldoen (informatie onder het kopje belastingen) voldoen om in Duitsland een aangifte te kunnen doen om alle belastingvoordelen te kunnen krijgen. Is uw Nederlandse inkomen hoger dan €11.604 (2024)? Dan voldoet u niet aan de voorwaarden en bent u ´beperkt´ belastingplichtig in Duitsland en bent u ingedeeld in Lohnsteuerklasse 1.

Als u gehuwd bent en uw partner geen of een heel klein inkomen heeft, kunt u kiezen voor de onbeperkte belastingplicht in Duitsland en ingedeeld worden in Lohnsteuerklasse 3. Hiervoor gebruikt u het aanvraagformulier voor de onbeperkte belastingplicht als download op de pagina Belastingen. Het ingevulde formulier stuurt u naar de Belastingdienst Buitenland in Heerlen. Zij stempelen het formulier af en sturen u de formulieren retour. U geeft deze af bij het Finanzamt waar u onder valt.

Als u ingedeeld bent in Steuerklasse 3, dan bent u verplicht in Duitsland samen met uw partner een belastingaangifte te doen.

Kindergeld aanvragen

Als uw partner in Nederland werkt of een uitkering ontvangt, heeft deze recht op Nederlandse kinderbijslag en eventueel kindgebonden budget (verdere informatie staat onder het kopje rondom het kind – Kindergeld en andere gezinsbijlagen). U hebt in Duitsland recht op aanvullend Duits Kindergeld (rondom het kind – Kindergeld en andere gezinsbijlagen). Werkt uw partner niet, dan hebt u recht op volledig Duits Kindergeld. Houdt er rekening mee dat het Kindergeld op tijd wordt aangevraagd bij de Familienkasse in Saarbrücken, het wordt hoogstens met terugwerkende kracht van 6 maanden uitbetaald. De aanvraagformulieren voor het Duitse Kindergeld (website Bundesagentur für Arbeit) zijn ook in de Nederlandse taal beschikbaar. U gebruikt het standaard aanvraagformulier en per kind een bijlage (Anlage) buitenland (KG51)

Pensioen

U bouwt in Duitsland een wettelijk pensioen (kopje ouderdom, overlijden en arbeidsongeschiktheid) op, de hoogte hiervan is afhankelijk van uw loon. Over het algemeen is dit hoger dan de Nederlandse AOW.

Als u er zeker van bent dat u langere tijd in Duitsland gaat werken, minimaal 5 jaar, dan kunt u via uw werkgever pensioen sparen (kopje ouderdom, overlijden en arbeidsongeschiktheid – bedrijfspensioen) om een hoger inkomen te hebben als u met pensioen gaat. De bijdragen voor deze verzekering worden van uw brutoloon ingehouden en uw werkgever vult deze bijdrage aan met minimaal 15%.

U bent hiertoe niet verplicht, uw werkgever moet wel meewerken aan deze regeling als u hiervoor kiest.

Informatie

Maak gebruik van deze website, hier vindt u de link naar de website van CZ en de aanvraagformulieren voor het  Kindergeld en de formulieren voor het Finanzamt als download.

Neem contact op met een adviseur van het GrensInfoPunt voor informatie over uw persoonlijke situatie.

Krijgt u het aanbod om een bijbaan in Duitsland aan te nemen, lees dan eerst ons artikel over de Minijob.

Hier vindt u GrensInfoPunten
in de buurt